شرکتها در چین به 31 نوع مختلف تقسیم میشوند، اما در این میان 6 نوع شرکت انواع شرکت اصلی را تشکیل میدهند، یعنی 6 نوع شرکت اصلی وجود دارند و دیگر شرکت ها به نوعی زیر مجموعه این 6 نوع هستند. در ادامه 6 نوع اصلی و رایج شرکت ها در چین را معرفی خواهیم کرد.
این نوع شرکت ها که به WFOE(wholly Foreign-Owned Enterprise) معروف هستند به شرکت هایی ارجاع میشود که به طور کامل توسط عوامل خارجی پایه گذاری شدهاند و سرمایه گذاران چینی به طور مستقیم نقشی در تاسیس آن ندارند. تاسیس این نوع شرکت نیازمند یک میزان سرمایه خارجی مورد تایید مقامات داخلی کشور چین میباشد.
این نوع شرکت در حال حاضر محبوب ترین نوع تاسیس شرکت در خاک اصلی چین میان سرمایه گذاران خارجی است، چرا که با این روش میتوانند به طور کامل بر عملیات اقتصادی خود کنترل داشته باشند.
شرکت های سرمایه گذاری مشترک (JV یا Joint Venture) شرکت هایی خاص هستند که سرمایه گذاران آن هم عوامل خارجی هستند هم عوامل داخلی خاک اصلی چین. در زمان باز شدن در های چین به روی سرمایه گذاران خارجی، این روش روش اصلی ورود سرمایه گذاران خارجی به چین بود. بدین ترتیب آنها با یک شرکت داخلی شریک میشوند و یک شرکت سرمایه گذاری مشترک تاسیس میکنند.
به دلیل مشکلات فراوان پیش آمده در این نوع شرکت ها، تعداد آنها روز به روز کاهش یافته و سرمایه گذاران خارجی بیشتر به سمت شرکت های WFOE(مورد 1) مایل شدهاند. اگرچه در بعضی از زمینهها مانند رسانه، تنها راه سرمایه گذاری، سرمایه گذاری مشترک است.
اولین مورد درباره دفتر نمایندگی در چین این است که این دفتر هیچگونه اختیارات قانونی در چین ندارد و در واقع تنها با هدف نمایندگی و معرفی یک شرکت ثبت شده خارجی تاسیس میشود.
تاسیس یک دفتر نمایندگی یک راه ساده برای یک حضور محدود در چین است و محدودیت های نسبتا شدید بر این نوع شرکت ها در چین وجود دارند. برای مثال اینگونه شرکت ها نمیتوانند به طور مستقیم کارمند استخدام کنند و یا پولی دریافت کنند!
در زمانی نه چندان دور تمامی تجارت ها در چین تحت مالکیت دولت بود، اما بعد از اصلاحات دهه 80 میلادی، تعداد این شرکت ها در چین به طور چشمگیری کاهش یافتند.
اگرچه در حال حاضر نیز شرکتهای بزرگ و معروفی همچنان تحت مالکیت دولت چین هستند.. بیشتر شرکتهایی مه تحت مالکیت دولت هستند در زمینههای استراتژیک مانند هوافضا، مخابرات و با انرژی برق فعالیت دارند.
5 – شرکت های خصوصی(民营企业)
این نوع شرکت محبوب ترین نوع شرکتها در چین است. رشد چشمگیر تعداد این شرکت ها نتیجه تبدیل چین از یک گذشته متروک و بی کفایت تحت کنترل انحصاری دولت به یک اقتصاد مدرن با درصد رشد بالا است.
یک شرکت خصوصی، شرکتی است که متشکل از یک یا چند سرمایهگذار خصوصی یا شرکت های سرمایهگذار بدون مالکیت دولتی است.
در هنگام تجارت با چین در نظر داشته باشید که تمام شرکت های چین باید ثبت قانونی شده باشند و یک پروانه تجارت معتبر داشته باشند.
شرکتهای فردی ساده ترین و سریعترین روش ثبت شرکت در چین است و در اصل برای شرکتهای بسیار کوچک استفاده میشود. همانطور که از اسم این نوع شرکت پیداست، این شرکتها تحت مالکیت تنها یک نفر هستند که آن فرد باید تابعیت چین را دارا باشد. این نوع ثبت شرکت برای افرادیست که یک تجارت ساده مانند یک رستوران یا یک فروشگاه را مدیریت میکنند. این نوع شرکتها در ایران کمتر به اسم شرکت شناخته میشوند و بیشتر به جواز کسب معروف هستند.