تاریخچه ارز در چین برمیگردد به سکه پاندای چینی که همیشه مورد توجه کلکسیونرهای جهان بوده است. امروزه کلکسیونرهای سکه طلا ، محصولات و تولیدات ملتهای مختلف را نگهداری میکنند. بعد از این که «کروگراند» (سکهی زرین آفریقای جنوبی) شایستگی خود را به عنوان یک بازار بینالمللی برای معامله این ملی ثابت کرد، بسیاری از قدرتهای اقتصادی در سال ۱۹۷۰ از این موج پیروی کردند. چین از جمله اولین کشورهایی بود که روی این جریان تمرکز کرد. «دنگ ژیائوپینگ» بعد از مرگ «مائو زدانگ» در سال ۱۹۷۶ دست به اصلاحاتی بزرگ زد. در این مدت چین همزمان با کاهش رشد اقتصادی آمریکا، توانست از رشد مطلوبی برخوردار شود. شش سال بعد از اصلاحات، اولین سکه پاندای چینی وارد بازار شد که این سکه در چهار واحد و وزن ۱/۱۰ اونس، ۱/۴ اونس، ۱/۲ اونس و ۱ اونس با خلوص ۹۹/۹ درصد ضرب شد.
در سال ۱۹۸۳ اولین سری از سکه پاندای چینی از جنس نقره ضرب شد. این سکه یک اونس وزن و ۴۰ میلیمتر قطر داشت. اما تولید شمش پاندا تا سال ۱۹۸۹ به تاخیر افتاد. یکی از تفاوتهای سکههای پاندای قدیمی و جدید در فاصلهی سال ۱۹۸۳ تا ۱۹۸۵ وزن آنها بود. سکههای پاندای چینی جدید وزنشان از یک اونس کمتر بود و فقط ۹۰ درصد نقرهی خالص داشت. هیچ سکهی نقرهای در طول سالهای ۱۹۸۶ و ۱۹۸۸ به دلیل تمرکز بر ضرب سکههای دیگر، عرضه نشد. تا سال ۱۹۸۷ هم وزن و هم خلوص این سکهها انتظارات بازارهای بینالمللی را فراهم کرد. سال ۱۹۸۶، اولین سال ضرب سکه پاندای چینی از جنس طلا بود. این جریان تا سال ۱۹۹۲ ادامه داشت. تصویر یک پاندا در پشت سکهی طلای چین حک شده بود؛ در حالی که در سکه نقرهی پاندا، تصویر یک جانور دیگر روی سکه حک میشد.
در روی سکه طلا و پشت سکه نقرهی پاندا تصویر معبد آسمان متعلق به آئین «تائو» حک شده است. این معبد، یک مجموعه مذهبی است که ساخت آن توسط سلسله مینگ در سال ۱۴۲۰ کامل شد. برای جلب توجه و رضایت کلکسیونرها، طرح روی سکهها هر سال تغییر میکند. تغییر طرح روی سکههای نقره و طلا پاندا از سال ۱۹۹۰ آغاز شد. در فاصلهی سالهای ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۴ این سکهها با طرحهای متفاوتی ضرب شدهاند.
در سال ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱ مرکز ضرب سکه پاندای چینی همان طرح روی سکه پاندای نقره را حفظ کرد. اما به دنبال انتقادات و اعتراضات مشتریها، طرح پشت این سکه تغییر پیدا کرد و این طرح تا کنون باقی مانده است. مرکز ضرب سکه چین، ضرب سکه طلا پاندا با ارزشهای مختلف را در دستور کار خود قرار داده است. سکهی طلای پنج اونسی با دو نوع آلیاژ تولید میشوند و سکههای دوازده اونسی هم توسط همین مرکز ضرب میگردد. بسیاری از این سکهها پاندا دارای «مینت مارک» (علامت نشاندهنده مکان ساخت سکه) نیستند. هر چند که بعضی از ضرابخانهها از این نشانه استفاده کردهاند ولی حق ضرب سکهها محفوظ است و ضرب آنها در مکان مخصوصی انجام میشود.
اگر به عنوان دانشجو یا تاجر به این کشور قدرتمند سفر میکنید، حتما برای امور تحصیلی یا مبادله کالا، نیاز به ارسالحواله یوان به چین دارد.