کشور چین با قدمتی بیش از هزاران سال یکی از متمدنترین و باقدمتترین کشورهای جهان است که میلیونها نفر با آداب و رسوم و عقاید مذهبی مختلف در آن زندگی میکنند.
چین شهرهای معروف بسیاری دارد که یکی از معروفترین آنها و دومین شهر بزرگ جهان شانگهای است. امروزه شانگهای یکی از شهرهای پربازدید و جذاب جهان برای گردشگری محسوب میشود، شهری که پر از آسمانخراشهای دیدنی و ساختمانهای باشکوه است.
غذا در فرهنگ چینی جایگاه ویژهای دارد و هر کدام از شهرهای آن دارای غذاهای مختلف با روشهای طبخ متفاوت است. در این مقاله قصد داریم شما همسفران عزیز را با طعم غذاهای محلی شانگهای آشنا کنیم؛ با سامانه بازرگانی تکمید همراه باشید.
یکی از غذاهای معروف شانگهای که هم ظاهر جالبی دارد و هم طعم لذیذی، دامپلینگ Xiaolongbao است که مبدا اصلی آن از شهر شانگهای بوده و از آنجا به شهرهای دیگر قدم نهاده است. مواد داخلی این غذا ترکیبی از تکههای گوشت، پیازچه، زنجبیل، سس سویا و مقدار کمی روغن کنجد است و در مواردی از گوشت خرچنگ نیز استفاده میشود.
طرز تهیه خمیر آن بسیار ساده است و از ترکیب آرد و آب تهیه میشود. این غذای لذیذ اغلب بخارپز شده و همراه با سوپ سرو میشود که طعم و مزه آن را تکمیل میکند. این کوفتهها اغلب یا به عنوان میان وعده سرو یا در صبحانه خورده میشوند.
شومای (Shumai) نوع خاصی از پیراشکی است که معمولا با میگو، گوشت و سبزیجات، پر شده و بهطور معمول بهعنوان میان وعده سرو میشود. این غذا کمی سبکتر از غذاهایی است که از گوشت یا خرچنگ تهیه میشود و اغلب با برنج فشرده شده و نوعی قارچ به نام شیتاکه (Shiitake) که در چین و ژاپن میروید، تهیه میشود.
این پیراشکی خوشطعم به عنوان یکی از غذاهای خیابانی شانگهای نیز محسوب میشود و به دلیل محبوبیتی که داشته است در بسیاری از شهرهای چین نیز با دستورات متفاوتی طبخ میشود.
کیک برنج سالها یکی از غذاهای معروف شانگهای و بسیاری از کشورهای آسیایی بوده است و در شکلهای مختلفی همراه با ترکیبات متنوعی سرو میشود. Pai Gu Nian Gao غذایی است که در شانگهای سرو میشود و قدمتی بیش از ۵۰ سال دارد که گوشت سرخ شده را با سس سویای فراوان آغشته کرده و به همراه کیک برنج میل میکنند. برای درست کردن این میانوعده لذیذ، زمان زیادی لازم نیست و همچنین به عنوان یک غذای اقتصادی در شانگهای محسوب میشود.
این غذا یکی دیگر از دامپلینگ یا کوفتههای مختص شهر شانگهای است. فرق این غذا با Xiao long bao در این است که خمیر آن به دلیل داشتن مخمر کمی ضخیمتر است.
مواد داخلی آن تکههای گوشت سرخ شده است که در داخل خمیر قرار میگیرد و پس از پیچیدن، روی آن را با کمی کنجد یا پیازچه خردشده تزیین میکنند و در نهایت آن را به صورت بخارپز یا سرخشده سرو میکنند. این غذا اغلب در صبحانه خورده میشود، اما به عنوان یک میان وعده نیز میتواند گزینه عالی باشد.
در بیشتر غذاهای چینی سبزیجات بومی کمتر به چشم میخورد، اما یکی از مکملهای غذایی که در میز غذاهای مردم شانگهای وجود دارد، Shepherd’s Purse است که به نوعی شبیه اسفناج است، اما طعمی متفاوت دارد. از این سبزیجات اغلب در انواع دامپلینگها یا به صورت بخارپز در کنار غذا با کمی کنجد استفاده و سرو می شود.
این غذا از میگوهای کوچک رودخانهای درست میشود که به آرامی با سرکه و کمی آرد ذرت پخته میشود. میگوها را با شعله بسیار کم با کمی روغن بادامزمینی تفت میدهند تا کمی قهوهای رنگ شوند، سپس کمی ادویه و زنجبیل به آن اضافه کرده و پس از پخت با کمی پیازچه تزیین کرده و سپس سرو میکنند.
این غذا یکی از غذاهای خیابانی است که در گذر از بخشهای مختلف شهر میتوانید پیدا کنید و دکهها یا چرخکهایی را میبینید که در حال سرخ کردن این ماهیها در روغن داغ هستند. جالب است بدانید که این غذا نیز یکی از غذاهای خیابانی اسپانیا نیز محسوب میشود که به خصوص در فصل تابستان طرفداران بسیاری دارد و اغلب با لیموناد سرو میشود.
یکی از غذاها یا میانوعدههایی که در همه خیابانهای شانگهای دیده میشود، تخم بلدرچین پخته شده است که در بستهبندی مختلف برای مشتریان سرو میشود. این تخمها به مدت دو ساعت در یک تنور نمکی پخته میشود و سپس در اختیار مشتریان قرار میگیرد.
Tangyuan یکی از دسرهای معروف شانگهای است که نوعی دامپلینگ محسوب میشود که با پودر بلغور برنج درست میشود و با دانههای بادام زمینی و کنجد پر میشود. این دسر شیرین و خوشمزه اغلب در سال نوی چینی یکی از دسرهای اصلی به حساب میآید و در جشنوارههای مختلف سرو میشود.
رنگ اصلی این دسر به صورت سنتی، سفید رنگ است؛ اما امروزه در رنگها و طعمهای مختلفی تهیه میشود و گاهی از میوهها و آجیل مختلف برای داخل آن استفاده میشود.
خرچنگ یکی از غذاهایی است که در سرتاسر جهان به شکلهای مختلفی سرو میشود که در شانگهای، خرچنگ سرخشده به عنوان یکی از غذاهای محبوب خیابانی به حساب میآید و در تابستان طرفداران بسیاری دارد. این غذا در بسیاری از کشورها با روشها و طعمهای مختلفی طبخ میشود که در شانگهای با سرکه و ادویههای مختلف پخته و سرو میشود.
خوراک مارماهی یکی از غذاهای لذیذ شانگهای است که تکههای ماهی را آرام آرام سرخ کرده و با کمی ادویه، فلفل و سیر در سس سویا به آرامی میپزند. این غذا اغلب با یک کاسه برنج داغ پخته شده، سرو میشود.
این غذا یک نوع دامپلینگ یا دلمه است که اغلب در برگ گیاه خیزران پیچیده میشود. این غذا از چین به ژاپن نیز وارد شده است و اغلب از برنج پخته شده برای مواد میانی آن استفاده میشود. ترکیبات مختلفی برای مواد میانی آن استفاده میشود که از جمله میتوان به تکههای گوشت، تخم اردک و ادویههای مختلف اشاره کرد. این غذا در جشنها و فستیوالهای شانگهای یکی از غذاهای اصلی محسوب میشود.
آنچه که گفته شد، تنها تعدادی از غذاهای محلی و معروف شانگهای بوده است؛ علاوه بر غذاهای ذکر شده تنوع در نوشیدنی و دسرهای این شهر نیز وجود دارد که در سفر به شانگهای باید حتما آنها را امتحان کرد و با طعم و مزه منحصر به فرد آنها آشنا شد.