کشورعراق دومین منابع ذخایر نفتی جهان را دارا می باشد.بصره عراق نزدیکترین بازار صادراتی به ایران می باشد و فاصله آن تا آبادان 20 کیلومتراست،که نزدیکی مرز بصره به ایران ،صادرات به عراق را تسهیل می نماید و این امرباعث اهمیت دربحث تامین مواد غذایی بازار عراق شده است و جزء مزیتهای مهم صادراتی به عراق از سوی ایران محسوب میشود.در سالهای اخیر حضور شرکتهای چینی ،برای فروش خودرو و لیزینگ بودن آنها شرایط رقابت را برای شرکتهای ایرانی سختتر نموده است.
مسئولین کشورعراق تصمیم گرفته اند قطعات مورد نیاز خودرو را از کشورهای ایران و چین تامین کنند.مهم ترین اقلام برای صادرات به عراق در سالهای گذشته انواع کاشی، سیمان سفید، کولر آبی خانگی، مواد شیمیایی،رب گوجه فرنگی، لوازم خانه داری و پاکیزگی، هندوانه تازه،انواع شیرینی جات،پیاز،موسیر، حیوانات زنده، انواع روغنهای نباتی و حیوانی، انواع نوشابهها، محصولات معدنی، محصولات شیمیایی، محصولات و مواد پلاستیکی، انواع پوست وچرم وکیف،چوب،منسوجات و سنگ ساختمانی در لیست کالاهای صادراتی می باشند.
این احتمال وجود دارد که در سال جاری ،افزایش صادرات مواد غذایی و کاهش صادرات برخی محصولات مانند کاشی و سرامیک به عراق اتفاق بیافتد.
تغییرات کابینه در دولت عراق، سبب تغییراتی می شود، که در مبادلات تجاری ایران با عراق تا حدی تاثیرگذار خواهد بود.افزایش صادرات ایران به عراق در سال1397 به وضعیت قیمت نفت و به طور کلی درآمدهای نفتی در عراق بستگی دارد و اگر قیمت نفت افزایش پیدا کند یا هزینههای دولت عراق کاهش یابد، صادرات به این کشور افزایش خواهد یافت.
عمده ترین صادرکنندگان کالا به عراق به ترتیب کشور ترکیه در مقام اول و پس از آن چین، ایران، آمریکا و کره جنوبی هستند و ایران ازعمده ترین تامین کنندگان سیمان برای عراق می باشد که این کالا در صدر کالاهای صادراتی به این کشور از سوی ایران قرار دارد.میانگین تعرفه های گمرکی عراق در کل محصولات صفر تا پنج درصد است. نیاز بازار عراق به سیمان سالانه 30 میلیون تن می باشد و کارخانه های سیمان این کشور می توانند 20 میلیون تن از این نیاز را تامین نمایند و 10 میلیون تن دیگر باید از سایر کشورها صادر شود.
در ایران بیشترین کالای صادراتی به عراق طی سال گذشته سیمان بوده که 8 میلیون تن صادرگردیده است و نیز 60 درصد سیمان تولید شده درایران به منظور صادرات به عراق تولید می شود.مواد غذایی یکی از نیازهای مهم بازارعراق محسوب میشود که تجار و بازرگانان در این زمینه باید توجه و برنامه ریزی خاصی را اعمال نمایند.تجار ایرانی باید به کیفیت کالاهای خود توجه ویژه ای داشته باشند، چون در مواردی کیفیت برخی کالاها بتدریج کاهش یافته است و این موضوع در تجارت تاثیر منفی میگذارد.به تجار توصیه می شود کیفیت کالاهای خود را افزایش دهند و درامور تجارت بر پایه صداقت رفتار کنند.
مصالح ساختمانی از دیگراولویتهای بازار عراق می باشد ،اما این احتمال وجود دارد که صادرات برخی محصولات به عراق ،مانند صادرات سیمان، کاشی ، سرامیک و برخی کالاها در سال جاری به صورت مقطعی کاهش پیدا کند. صادر کنندگان ایرانی برای تامین کالاها وافزایش صادرات ، باید بازارهای این کشور را شناسایی کنند ،سپس براساس مطالعات انجام یافته ،کالاهای مورد نیاز مردم عراق را تامین و صادر کنند.