اسنادی که در یک کشور صادر می شوند قبل از اینکه در کشور دیگر مورد استفاده قرار گیرند (یا به عبارت دیگر در کشور دیگر نیز اعتبار داشته باشند) باید به نحوی قانونی و یا تصدیق و تایید شوند. به این فرایند Legalization of Documents گفته می شود.
این قاعده در مورد اسناد خرید و در بحث بازرگانی هم وجود دارد. فرض کنید که شما کالایی را از یک کشور خارجی خریداری می کنید. فروشنده همراه کالای شما یک سری اسناد و مدارک نیز می فرستد. از جمله این اسناد بارنامه، گواهی مبداء، گواهی بازرسی و سیاهه invoice می باشد. شما برای اینکه از صحت و اعتبار هر یک از این اسناد مطلع شوید می توانید از فروشنده درخواست کنید تا نسبت به Legalization اسناد اقدام کند. این عمل هزینه ای را برای شما در بردارد که فروشنده به پروفرمای خود اضافه می کند.
برای اینکار فروشنده اسناد خود را ابتدا به اتاق بازرگانی کشور خود برده و مهر اتاق بازرگانی کشور خود را پشت اسنادی که شما درخواست کرده اید می زند. سپس اسناد به کنسولگری کشور خریدار در کشور خارجی برده شده و در صورت صحیح بودن مهر قبلی، کنسولگری نسبت به تایید اسناد و مهر قبلی با الصاق مهر خود اقدام می کند.
به جای واژه Legalization گاهی نیز از Authentication نیز استفاده می شود اما در مباحث بازرگانی و خرید خارجی بیشتر واژه اول مصطلح است.
?مثال:
وقتی شما از فروشنده خارجی می خواهید که بعضی از اسناد را قانونی کند، بانک این درخواست شما را در اعتبار اسنادی (LC) که باز می کند وارد می نماید. بانک متن زیر را به LC اضافه می کند:
COMMERCIAL INVOICE IN 1 ORIGINAL AND 1 COPY OF WITCH TO BE CERTIFIED BY LOCAL CHAMBER OF COMMERCE OR NOTARIZED BY NOTARY BUBLIC, AND ORIGINAL TO BE LEGALIZED BY THE CONSULATE OF THE ISLAMIC REPUBLIC OF IRAN, INDICATING THE FOLLOWING AFFIDAVIT QUOTE THIS IS TO CERTIFY THAT THIS INVOICE IS CORRENT AND TRUE AND THE QUOTED PRICES ARE IN ACCORDANCE WITH THE CURRENT MARKET PRICE.[/url]
همانطور که در بالا خواندید بانک خریدار به فروشنده اعلام کرده است که سند سیاهه را در دو نسخه یکی اصل و یکی کپی می خواهد که هر کدام از آنها باید ابتدا در اتاق بازرگانی شهر فروشنده و یا دفتر اسناد رسمی تایید و سپس در کنسولگری ایران قانونی شود.
اسناد در اتاق بازرگانی تایید می شوند زیرا اتاق بازرگانی وظیفه صدور کارت بازرگانی را بر عهده داشته لذا بهتر از هر مرجع دیگری می تواند نسبت به تایید اسناد شرکت ها اقدام کند. کنسولگری ایران تنها پس از بررسی مهر اتاق بازرگانی کشور مربوطه نسبت به تایید آن اقدام می کند.